Menu

De voor- en nadelen van webmail

Veel internetproviders, maar ook ziekenhuizen en hogescholen en andere organisaties bieden webmail aan voor hun klanten of medewerkers. Gebruik je webmail, dan hoef je geen e-mailprogramma zoals Outlook op je computer gebruiken. Online webmail bestaat al een tijdje en kent vele voordelen, maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? We zochten het uit.

Voordeel: overal inloggen

Online webmail inloggen kan overal. Als je een webmail oplossing gebruikt ben je niet meer afhankelijk van je eigen computer. Op iedere computer met een internetverbinding kun je je mail bekijken. Ook op veel tablets werkt online webmail zonder problemen. Online webmail kun je in combinatie met iedere browser gebruiken. Microsoft Edge, Firefox of Chrome, welke internet browser je ook kiest, je kunt altijd je e-mail lezen. 

Voordeel: geen extra programma’s op je computer

Omdat webmail van Ziggo een weboplossing is heb je geen extra programma’s nodig op je computer. Dat scheelt je schijfruimte, het is handig wanneer je zelf geen installaties mag uitvoeren of wanneer je gebruik maakt van een tijdelijke computer. Het enige wat je hoeft te doen om je e-mail te bekijken is je webbrowser openen. Ook een voordeel van webmail is dat de interface erg eenvoudig in gebruik is. Programma’s als Outlook zijn door de jaren heen steeds ingewikkelder geworden. Met webmail heb je geen onnodige functionaliteiten, het ontvangen en versturen van e-mail staat centraal. 

Nadeel: geen e-mail zonder internet

Het grootste nadeel en misschien wel het belangrijkste nadeel is dat je met webmail sterk afhankelijk bent van het internet. Heb je geen internetverbinding, dan kun je ook je e-mail niet lezen. Gebruik je een e-mailprogramma en maak je gebruik van POP3 dan kun je de mails gewoon op je computer downloaden en ook offline inzien. Een ander nadeel kan zijn dat je steeds moet inloggen. Gebruik je een e-mailprogramma zoals Outlook dan onthoudt het programma je wachtwoord waardoor je direct kan inloggen.