Menu

Meest voorkomende soorten internetverbinding en hun voordelen

Met de explosie van internet is het geen verrassing dat er tientallen verschillende soorten verbindingen zijn om uit te kiezen. Dit kan voor sommige mensen een beetje overweldigend zijn. Als je begrijpt waar elk type toe in staat is en hoe ze zich tot elkaar verhouden, kun je zonder enige moeite de juiste kiezen voor je behoeften. Dit is waarom internet vergelijken van het grootste belang is. Je wilt er zeker van zijn dat je een abonnement kiest die bij je behoeften past.

Glasvezel

Glasvezel is een zeer betrouwbare, veilige en snelle manier om gegevens te verzenden. Het kan veel hogere snelheden ondersteunen dan andere soorten kabels en kan worden gebruikt om gegevens over lange afstanden te verzenden zonder dat er repeaters nodig zijn om de signaalsterkte te versterken. Glasvezel vereist echter aanzienlijke investeringen in infrastructuur en is dus niet per se de meest kosteneffectieve optie voor consumenten. Bovendien is het moeilijker te installeren dan koperen of coaxiale bekabelingssystemen. Dit betekent dat mensen hulp van een professional nodig hebben bij het opzetten van een glasvezelverbinding.

DSL

DSL is een type breedband internet service waarmee je via een telefoonlijn toegang hebt tot internet. Het is beschikbaar in de meeste gebieden en kan veel sneller zijn dan kabel, maar het is ook goedkoper. Als je ver van je DSLAM woont, zal het langzamer zijn dan wanneer je dichterbij woont. DLSAM is het punt waarop je verbinding wordt overgeschakeld van koperdraad naar glasvezel.

Kabel

Kabelinternet is een ander type breedbandverbinding. Het maakt gebruik van coaxkabels en heeft een veel hogere bandbreedte dan DSL. Kabel is over het algemeen sneller en betrouwbaarder dan DSL, maar is niet zo snel als glasvezelkabel. In de meeste gevallen zul je zien dat die kabel wordt geleverd met tv- en telefoondiensten van hetzelfde bedrijf.

Satelliet

Satelliet internet is de langzaamste en duurste verbindingsoptie. Het is geweldig voor afgelegen locaties waar traditioneel internet geen optie is, maar het is niet geschikt voor het streamen van video’s. Dit type verbinding heeft een lage bandbreedte. Het kan dus moeilijk zijn om te werken met grote bestanden en data-intensieve toepassingen zoals videoconferenties of externe desktoptoegang. Satellietverbindingen hebben ook een hoge latency. Dit kan realtime communicatie zoals gamen of spelen van multiplayer-games op zijn best frustrerend en in het slechtste geval onmogelijk maken. Als je echter in een landelijk gebied woont waar geen andere vormen van snel internet beschikbaar zijn, is satelliet misschien je enige keuze.

Over Breedbandwinkel

Ben je op zoek naar een nieuwe internetprovider? Dan heb je in Nederland veel keuze. Er zijn internetproviders die ADSL/VDSL, kabel of glasvezel aanbieden. Sommige serviceproviders bieden meerdere vormen van internet aan. Breedbandwinkel vergelijkt de beste internetproviders, waardoor het eenvoudig is om de beste te kiezen.